• Latest news

Ճապոնացի գիտնականները անսպասելի գործոն են հայտնաբերել, որը կապված է կանանց մոտ բոլոր հիվանդություններից մահացության հավանականության նվազման հետ 

16 հունիսի, 2024  18:03

Նոր ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ մանր ձուկն ամբողջական ուտելը կապված է ճապոնացի կանանց շրջանում բոլոր պատճառներով մահացության և քաղցկեղի հավանականության նվազման հետ: Ճապոնիայի Նագոյայի համալսարանի Բժշկական բարձրագույն դպրոցի դոկտոր Չինացու Կասահարայի, դոցենտ Տակաշի Թամուրայի և պրոֆեսոր Քենջի Վակայի կողմից անցկացված հետազոտությունն ընդգծում է երկարակեցության համար կանոնավոր կերպով մանր ձուկ ուտելու հնարավոր օգուտները: Արդյունքները հրապարակվել են Public Health Nutrition ամսագրում:

Ճապոնացիները սովորաբար մանր ձուկ են ուտում, ինչպիսիք են մանրաձուկը, ատլանտյան մոյվան, ճապոնական սաղմոնիկը և մանր սարդինը:

Կարևոր է նշել, որ մանր ձուկը սովորաբար օգտագործում են ամբողջապես՝ ներառյալ գլուխը, փշերը և ներքին օրգանները, որոնք հարուստ են այնպիսի միկրոէլեմենտներով, ինչպիսիք են կալցիումը և վիտամին A-ն: Հետազոտական խումբը ճապոնացիների շրջանում ուսումնասիրել է մանր ձկան օգտագործման և մահացության հավանականության միջև կապը։ Ամբողջ Ճապոնիայում հետազոտությանը մասնակցել է 35-ից 69 տարեկան 80 802 մարդ (34 555 տղամարդ և 46 247 կին): Մասնակիցների կողմից սննդի մեջ մանր ձուկ ուտելու հաճախականությունը գնահատվել է սկզբնական փուլում մանր ձուկ ուտելու հաճախականության վերաբերյալ հարցաշարի միջոցով:

Հետազոտողները մասնակիցներին հետևել են միջինը ինը տարվա ընթացքում: Դիտարկման ժամանակաշրջանում գրանցվել է հետազոտության մեջ ընդգրկված մարդկանց 2482 մահ, որոնցից մոտավորապես 60%-ը (1495 մահ) կապված է եղել քաղցկեղի հետ: Հետազոտության ամենաապշեցուցիչ բացահայտումներից մեկը դարձավ բոլոր պատճառներով և քաղցկեղից մահացության զգալի նվազումը այն կանանց շրջանում, որոնք սովորաբար մանր ձուկ էին ուտում: Կանայք, որոնք օգտագործում էին մանր ձուկն ամիսը 1-3 անգամ, շաբաթական 1-2 անգամ կամ շաբաթական 3 կամ ավելի անգամ, ունեին, համապատասխանաբար, բոլոր պատճառներով մահացության 0.68, 0.72 և 0.69 անգամ ավելի մեծ ռիսկ և քաղցկեղից մահացության 0.72, 0.71 և 0.64 անգամ ավելի մեծ ռիսկ, քան նրանք,  ովքեր հազվադեպ էին մանր ձուկ օգտագործում:

Մահացության ռիսկի վրա ազդող գործոնները վերահսկելուց հետո, ինչպիսիք են մասնակիցների տարիքը, ծխելու և ալկոհոլ խմելու սովորությունները, մարմնի զանգվածի ինդեքսը և տարբեր սննդանյութերի և սննդի ընդունումը, գիտնականները պարզել են, որ այն կանայք, որոնք հաճախակի են մանր ձուկ ուտում, ցանկացած պատճառով մահացության ավելի պակաս հավանականություն ունեն: Այս արդյունքները ցույց են տալիս, որ ամենօրյա սննդակարգում մանր ձկների ընդգրկումը կարող է պարզ, բայց արդյունավետ միջոց լինել կանանց շրջանում մահացության ռիսկը նվազեցնելու համար:



Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է